31.01.2012.

"My music is my sunshine, my music makes me free" 2004 - 2006


Sikter na nastupu u Gronigenu, Holandija, 2006.

Krajem 2003. godine, nakon manje pauze, članovi benda Sikter ponovo ulaze u studio kako bi napravili svoj treći album. Ovaj puta zbog obaveza članova benda na ostalim projektima, na ovom albumu su najviše radili frontmen Enes Zlatar - Bure i basista Dragan Rokvić - Rokva. Album je sniman i obrađivan 2004. godine u sarajevskom studiju MML, a djelimično i u studiju Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine.

Kada je album ušao u završnu fazu, Rokvi i Buretu su se priključili i ostali članovi benda koji su unijeli tek nekoliko manjih izmjena u album. Kada je stil na albumu u pitanju ponovo se radilo o muzičkom zaokretu. Ovaj puta je to bio spoj prvog i drugog albuma sa elementima soula i housea. Ujedno na ovom albumu je zastupljeno najviše muzičkih žanrova nego i na jednom drugom Sikterovom albumu. Krajem 2004. godine, album želi objaviti sarajevska izdavačka kuća Gramofon.

Nakon što je dogovorena saradnja sa Gramofonom, članovi benda žele otići još dalje i odlučuju objaviti maxi singl/EP pjesme "Don't You Miss Me" nekoliko mjeseci prije objavljivanja cijelog albuma. Singl je objavljen 27. maja 2005. godine i sadržao je originalnu verziju pjesme sa tri remixa. Remix verzije su uradili sarajevski muzičari Leonardo Šarić pod pseudonimom Edward EQ koji će se kasnije i postati članom Siktera, Nedim Zlatar, bubnjar Siktera, pod pseudonimom Basheskia zajedno sa DJ Ahmaadom i treći remix je djelo Branskog člana dvojca Diskobajagi.


Spot za pjesmu "Don't You Miss Me"

Album "My Music" i zvanično je objavljen 21. augusta 2005. godine. Promocija albuma je održana u SA Clubu, 9. decembra 2005. godine. Nakon dugo vremena Sikter je ponovo je dobio pravu medijsku pažnju, a kritike albuma su bile više nego odlične. Koliko god su prva dva album bila zapsotavljena od javnosti, treći album je sve to nadoknadio i proglašen je kao jedan od najboljih albuma u BiH 2005. godine od strane različitih magazina. Osim u BiH, album je bio veoma zapažen i u regionu pa tako da je Sikter počeo dobivati sve više poziva iz regiona.

Pjesme "My Music" i "Don't You Miss Me" postaju radijski i televizijski hitovi. U međuvremenu se otvara i regionalna MTV stanica pod nazivom MTV Adria pa tako se nakon 10 godina, Sikter ponovo vraća na MTV. A njihovi spotovi su se redovno puštali i na ostalim regionalnim televizijskim muzičkim stanicama poput Balkanmedia.


Sikterov spot za pjesmu "Edit Piaf" na MTV Adria

Snimljena su četiri spota za pjesme sa ovog albuma. Spot za pjesmu "Don't You Miss Me" je snimljen na Igmanu, a u njemu glume Ibrahim Spahić, direktor festivala "Sarajevska zima" i njegov sin Mirsad. Spot za pjesmu "My Music" je snimljen u jednoj od učionica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i u njemu jedinu ulogu ima Enver Hadžiomerspahić, direktor muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Osim njih napravljeni su i manje emitovani spotovi za pjesme "Talk To Me" i "Open Your Eyes".

U januaru 2006. bend dobiva poziv da učestuje na festivalu Eurosonic 2006 u Groningenu. Na tom festivalu im se pridružuje i njihov nekadašnji član, saksofonista Jan Kooper. Par mjeseci kasnije nastupaju na 20. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana koji je održan u italijanskom gradu Napulju. Dok 29. jula nastupaju na koncertu MTV EXIT Sarajevo zajedno sa Dubiozom Kolektiv i Asian Dub Foundationom. Bend iste godine također dobiva nagradu Davorin za najbolji spot i to za pjesmu "My Music". Bend 2006. godine dobiva još dva stalna člana Dejana Kajevića - Kaju i Leonarda Šarića - Lea kao back vokale, a povremeno im se priključije i sarajevski DJ Ahmaad.


Naslovnica albuma "My Music"


Sikter u postavi: Dragan Rokvić, Dejan Kajević, Leonadro Šarić, Nedim Zlatar, Enes Zlatar i Esad Bratović, 2006.


Sikter - My Music (Live at Balkanmedia)