Sikter

Želim da vam zaželim dobrodošlicu na blog koji posvećujem jednom od meni najdražih domaćih bendova – Sikteru. Šta reći o Sikteru? Ako živite u BiH i niste čuli za Sikter onda sigurno imate neki problem. Bend ove godine obilježava obilježava 20 godina postojanja. Kroz 20 godina bend je prošao jednu pravu muzičku evoluciju da bi postao ono što jeste sad. Ipak kada se objektivno sagledaju sve činjenice i uspjesi vezani za ovaj bend možemo ga defintivno proglasiti najuspješnim bosanskim bendom nakon rata.

Bend je nastao kao zafrkancija nekoliko prijatelja 1990. godine, ali mu je trebalo par godina da poprimi oblik pravog benda.  Sve je počelo na brucošijadi na Likovnoj akademiji u Sarajevu 1990. kada se nekoliko mangupa popelo na binu otjeravši bend koji je nastupao rječju Sikter! I tako je sve počelo. Osim muzičkog stila, bend je s vremenom promjenio i mnogo članova dok zadnjih pet godina nastupaju u jedinstvenom sastavu.

Ovaj blog će imati informativno-edukacijski karakter s ciljem da upozna ljude sa ovim zaista nevjerovatnim bendom. Ja ću se kroz rad bloga bazirati prije svega na njihovu dugu i vrlo zanimljvu historiju/istoriju/povijest, a zatim na muziku i ostale stvari vezane za ovaj bend. Nastojaću biti objektivan i pokušaću na neki način da ovaj blog pretvorim u virtualni muzej ovog benda.

[IMG]http://i42.tinypic.com/n133bm.jpg[/IMG]

Komentariši