“Pojest ću sve artančiće, tebi u inat postaću narkoman” 1990 – 1994

[IMG]http://i44.tinypic.com/jg2noh.jpg[/IMG]
Sikter na nastupu u diskoteci Monument u Sarajevu, 1990.

Legenda kaže da je Sikter nastao nekog aprila 1990. godine i to na najluđi mogući način. Naime grupa Regina bila je pozvana da svira na brucoškoj večeri na Likovnoj akademiji u Sarajevu i kada je počeo njihov nastup iz protesta prema pop roku Faris Arapović, Igor Čamo, Davor Čolić i Enes Zlatar Bure nepozvani izlaze na binu uzimaju instrumente tjerajući Reginu sa bine rječju "Sikter"!

I tako je sve počelo. Grupa sarajevskih studenata vidno pod uticajem punka osniva najčudniji bend u Sarajevu. Prije svega u početku bend nije imao nikakve stalne postave nego je u njemu svirao ko je stigao. Nisu imali autorskih pjesama nego su parodirali tadašnje pop hitove u punk fazonu.

Ni na svom drugom nastupu Sikter nije bio pozvan. Darko Jelisić je bio pjevač sarajevske grupe "Major" koja je bila pozvana da svira na koncertu ispred sarajevske katedrale u septembru 1990. Darko Jelisić je napustio bend nekoliko dana prije koncerta i u međuvremenu se priključio Sikteru, ali to organizatori koncerta nisu znali. Pošto je Darko bio pozvan da svira u ime svog benda kojeg više nije bilo, on je na nastup doveo svoj drugi bend u sastavu: Enes Zlatar – Bure, Darko Jelisić, Davor Čolić – Čola, Nebojša Šerić – Šoba i Nedžad Sladić – Slada. Članovi benda su izašli na binu pijani, goli do pasa, svirajući parodije i provocirajući publiku i prolaznike.


Koncert ispred Sarajevske katedrale, 1990.

Nakon tog legendarnog koncerta počeli su koncerti po sarajevskim klubovima i rokerskim okupljaštima poput CDA, Sloge, FIS-a, Kabarea, Cedusa itd.. U Sarajevu je u to vrijeme svirao veliki broj bendova sličnog muzičkog stila. Ipak Sikter se izdvajao po svojim live prefomansima jer su pravili posebnu atmosferu na koncertima.

Ipak početak rata je znatno uticao na ovaj bend u svakom smislu. Bend prvo napušta nekoliko članova i odlazi iz zemlje. Umjesto Davora Čolića – Čole u bend dolazi Igor Vukašinović – Rogi koji je mnogo uticao na bend. Bend počinje dobivati svoje prve autorske pjesme i počinju snimati prve demo uradke. Pjesme koje su obilježile prvi period ovog benda su "Alimentacija", "Lova do krova", "50 godina", "Gudra" i "UNHCR".

Tokom rata bend ne miruje nego je baš jedan od najaktivnijih bendova u Sarajevu. Održavali su redovno koncerte po Sarajevu, a najčešće u Obali i FIS-u. Ipak njihov prvi pravi ratni koncert održan je u klubu Kabare 1993. godine, kada je na mjesto basiste uskočio Sandi Ilić, a Faris Arapović je zamjenio Darka Jelisića koji je ranjen na liniji i otišao na liječenje u SAD.

Početkom 1994. bend u Studiju 99 u Sarajevu snima demo materijal. Na mjesto basiste ponovo se vraća Šoba dok na mjesto gitariste dolazi Esad Bratović. Prekretnica u bendu i kraj punk ere benda bio je na tzv. MTV koncertu na kojem su učestvovali braća Adnan i Dino Šaran (Skroz i Letu Štuke) kao bek vokali. O tom koncertu je MTV napravio petnaestominutnu reportažu koja je kasnije i emitovana i to je naveliko proslavilo bend. Dokaz tome je bio i nastup kao predgrupa Bruceu Dickinsonu u Sarajevu 1994. godine.


Reportaža MTV-a sa koncerta u Obali, 1994.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2lthkyd.jpg[/IMG]
Sikter u postavi: Nebojša Šerić, Enes Zlatar, Dušan Vranić, Esad Bratović i Faris Arapović, 1994.

Medley ranih pjesama Siktera

Komentariši