“Explosions all around my head, nothing's white all is red, nothing's good all is bad” 1995 – 1997

[IMG]http://i39.tinypic.com/nltrbc.jpg[/IMG]
Sikterov nastup na Rock Under The Siege koncertu, 1995.

Uspon Siktera se nastavlja i 1995. godine. Kompletna sarajevska alternativna scena je bila okupljena oko Radija ZID i njihove demo top liste koju su vodili i uređivali Aida Kalender i Adi Sarajlić. Demo top lista je bila veoma popularna u Sarajevu, a Sikter je bio jedan od vodećih bendova sa te liste. To je na kraju dovelo do organizacije "Rock Under The Siege" ("Rock pod opsadom") koncerta koji je održan u klubu Sloga u januaru 1995. godine. Koncert je snimljen i objavljen kao kompilacija na kojoj se Sikter pojavljuje sa dvije pjesme Pain in Brain i Gudra.

 U februaru 1995. godine, bend se priključio ansamblu predstave Svileni Bubnjevi, Harisa Pašovića. U to vrijeme u Sarajevo dolazi ekipa britanske televizije BBC s kojom se članovi benda počinju intenzivno družiti. Na kraju uspjevaju dogovoriti snimanje prvog Sikterovog spota i to za pjesmu Pain in Brain. Spot je sniman u skoro nemogućim uslovima, a režirao ga je Haris Pašović. Naknadnu montažu je napravio Niall McCormick u Londonu nekoliko mjeseci kasnije. Spot se redovno emitovao na britanskom MTV-u tokom 1995. i bio je prvi spot iz Bosne i Hercegovine koji se pojavio na MTV-u.


Spot za pjesmu "Pain in Brain"

Par mjeseci kasnije, ansambl kojeg čine i članovi benda Sikter je pozvan u London na festival Memories 45-95. Grupa odlazi u London, ali u drugačijoj postavi. Nebojša Šerić – Šoba ne uspjeva dobiti dokumente za odlazak pa tako da bend sa sobom vodi novog basistu Hamdiju Kreševljakovića. Zbog određenih okolnosti, ansambl odbija da nastupi na festivalu, ali odlučuju ostati u Londonu na nekoliko sedmica jer je zatvoren aerodrom u Sarajevu. Pošto ostanak u Londonu nije trajno rješenje, ansambl se odlučuje preseliti u Amterdam. Bend nakon dužeg vremena ponovo vježba i svira u Amsterdamu gdje im se priključuje i novi član holandski saksofonista Jan Kooper. Bend počinje održavati svirke po holandskim klubovima, a u jednom od njih upoznaju i Briana Ena.

Vasco Rossi, italijanska megazvijezda, želi održati dupli koncert na San Siru u ljeto 1995. sa posvetom Sarajevu. Koncert naziva Rock sotto l'assedio što znači Rock Under The Siege i želi da sa njim nastupe Protest, Lezi majmune i Beastly Stroke. Zbog čvrste opsade grada Sarajeva sa njim može nastupiti samo Sikter. Na koncertu je prisustovalo oko 120 000 gledalaca, a Sikter je odsvirao jednosatni koncert. Tokom Vascovog nastupa bend također ponovo izlazi na binu i pridružuje mu se na pjesmi Gli Spari Sopra.


Isječak iz filma "Sanjao sam o Smirnoff Buffalu" o Sikterovom koncertu na San Siru, 1995.

Nakon koncerta na San Siru bend se ponovo vraća u Holandiju dok Hamdija ostaje u Italiji. Na mjesto basiste dolazi još jedan holanđanin Wilbrandt Meischke. U Holandiji bend intenzivno svira, a čak su snimili i jedan live album sa nastupa u klubu Paradiso, ali nažalost album nikada nije objavljen.

U februaru 1996. godine bend se odlučuje vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Jan i Wilbrandt odlučuju ostaju u Holandiji pa tako da se bend u BiH vraća bez basiste i saksofoniste. Po povratku u Sarajevu na mjesto basiste dolazi stari poznanik članova benda Dragan Rokvić – Rokva. Zajedno sa Rokvom bend nastavlja da intenzivno svira i pravi nove pjesme, a Vasco Rossi ih ponovo poziva da mu budu predgrupa, ali ovaj put na cijeloj italijanskoj turneji. Bendu je ponuđen i ugovor od strane Vascovog menadžera, ali nezadovoljni ponuđenim uslovima ugovora članovi ga odbijaju. Nakon Italije bend održava turneju po Francuskoj, Belgiji i Češkoj.

U jesen 1996. godine bend se vraća sa turneje u Sarajevu i započinje saradnju sa Oliverom Dujmovićem koji im postaje menadžer. Počinju da sviraju u njegovom klubu Bock (nekadašnji FIS) . Muzički stil benda se počinje pomalo mijenjati dolaskom Rokve koji postaje autor nekih novih Sikterovih pjesama.

Tokom 1997. godine bend i dalje intenzivno radi i i redovno održava svirke u BiH, regionu i Evropi. Sredinom godine bend dobiva poziv da bude predgrupa na kocertu grupe U2 na stadionu Koševu u Sarajevu u septembru 1997. Bend svoj nastup započinje sviranjem tadašnje himne Republike Bosne i Hercegovine "Jedna si jedina". Taj nastup je snimljen, a snimak himne je i objavljen na kompilaciji izdavačke kuće Gramofon "Nepopularni singlovi" pod nazivom "Himna Republike Bosne i Herecegovine".


Himna Republike Bosne i Hercegovine u izvedbi Esada Bratovića na koncertu grupe U2 koji je održan na stadionu Koševo, 1997.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2qx7xv6.jpg[/IMG]
Sikter ispred stadiona San Siro u postavi: Dragan Rokvić, Enes Zlatar, Faris Arapović i Esad Bratović, 1996.


Sikter – Higher Weapon (Live na stadionu San Siro, Milano 1995)

Komentariši