“Space and time, they don't exist, it's all about how much you know” 1998 – 2000

[IMG]http://i44.tinypic.com/34pcfx3.jpg[/IMG]
Sikter i Bon Vox na otvaranju Pavarotti centra u Mostaru, 1998.

Nakon nastupa na koncertu grupe U2 u Sarajevu, bend ponovo susreće Briana Ena te dobivaju poziv da nastupe na otvaranju muzičkog centra Pavarotti u Mostaru 1998. godine. Na otvaranje je bilo pozvano mnogo poznatih muzičara kao i sam osnivač centra Luciano Pavarotti. Sikter je na tom nastupu odsvirao nekoliko pjesama, a na sceni su im se pridružili Bono Vox, Brian Eno i Jovanotti.

Brianu Enu se veoma dopala muzika i napredak koji je grupa napravila od njhovog prvog susreta u Amsterdamu 1995. godine. On dogovara sa grupom da dođe na ljeto 1998. u Mostar i pomogne u snimanju prvog Sikterovog studijskog albuma. Snimanje albuma je potrajalo cijelo ljeto 1998. godine. Članovi benda Faris Arapović, Esad Bratović i Dragan Rokvić su se privremeno preselili u Mostar, a Enes Zlatar je povremeno dolazio u Mostar jer je morao ostati u Sarajevu zbog porodičnih obaveza.


Isječak iz filma "Sanjao sam o Smirnoff Buffalu" o snimanju albuma "Now, Always, Never" u Pavarotti Centru u Mostaru, 1998.

Album je sniman u muzičkom centru Pavarotti, a snimanje je bilo poklon od Pavarottija za nastup na otvaranju. Producenti albuma su bili Enes Zlatar i Brian Eno, a miksanje albuma je radio Dietmar Tinhof poznatiji kao Mr. Dietz. Brian Eno je odradio veliki dio posla na albumu, a na nekim pjesmama je lično svirao i pjevao.

Na kraju 1998. album je bio snimljen i tehnički obrađen, ali nije objavljen. Glavni problem je bio u tome što bend nije mogao da pronađe adekvatnog izdavača za album. I tokom 1999. godine, album ostaje neobjavljen iz istih razloga. U međuvremenu bend je nastavio sa svirkama i probama, a svirali su uglavnom po Sarajevu. Na kraju je odlučeno da će album objaviti Udruženje građana "Bock", a ustvari to udruženje us predstavljali ljudi okupljeni oko kluba Bock (FIS) predvođenih Oliverom Dujmovićem tadašnjim menadžerom grupe.


Sikter i Brian Eno – Time and Space (Live u Mostaru 2000)

Album pod imenom "Now, Always, Never" je objavljen 21. novembra 2000. godine. Koncertna promocija albuma je održana u klubu Bock. Kritike za album su uglavnom bile pozitivne, ali s obzirom na činjenicu da je na albumu radio i Brian Eno, moglo bi se reći da mu je posvećeno veoma malo pažnje od medija. Unatoč svemu tome bend i dalje nastavlja promociju albuma, ali zbog novih dionica na pjesmama u bendu se stvara potreba za klavijaturistom. To mjesto zauzima nekadašnji povremeni član Siktera iz 1990. godine Igor Čamo.

U međuvremenu bend počinje da snima i objavljuje spotove za pjesme sa albuma. Objavljeni su spotovi za četiri pjesme sa ovog albuma: Tonight is Forever, Only God, Time and Space i J.T.M. dok je spot za pjesmu Pain in Brain objavljen 1995. godine. Pjesma Time and Space postaje veoma popularna na TV i radio stanicama. Osim nje, veći uspjeh je postigla i pjesma J.T.M. (Jebem li ti miša). Krajem 2000. godine album je objavljen i za međunarodno tržište, a objavljuje ga The Orchard, američka distribucijska kuća iz New Yorka.

[IMG]http://i41.tinypic.com/kb7imb.jpg[/IMG]
Naslovnica albuma "Now, Always, Never"

[IMG]http://i41.tinypic.com/105rue1.jpg[/IMG]
Sikter u postavi: Dragan Rokvić, Igor Čamo, Enes Zlatar, Esad Bratović i Faris Arapović, 2001.


Spot za pjesmu "Tonight is Forever"

Komentariši