SIKTER: NOW, ALWAYS, NEVER
(Orchard / Aquarius; 2000.)

Sjedio sam jedan dan s prijateljem kod mene doma, kad se sjetih da bi mu mogao pustiti jedan bend, pa ak’ možda zna, nek mi objasni koja je to mjuza, jer ja zbilja ne znam. Čovjek koji mi je ponudio album rekao je da se radi o nekakvom roku sa primjesama elektronike. Pa dobro, rekoh ja. Kad ono nemam ti ja pojma o ovome ništa. Daj zamisli i ja sam ti neki kritičar. Bar sam priznao! No, vratimo se mi na mog frenda Danija i naše preslušavanje Sikter. Pustim mu ja CD, krene prva stvar, uleti neka krosoveraška đitrica, 80's ritam na bubnjevima, i tako oni prže neko vrijeme, moj frend gleda, kaže "to je neki krosover", kad uleće ti vokal, majko mila spasi nas Miladojka Junida. Deni kaže "daj neku drugu", kad ono neki funky prži, a ti samo glediš što je ovo. "To je fusion ", opet će Deni. Ja kažem dobro. I tako bi mi do sutra da nije doš'o…Tko? Nastavak čitajte u slijedećem broju!!!!

Bend je naime iz Bosne i Hercegovine i zvuče kao da su s drugog planeta. Onaj tko voli totalno originalne bendove mora si ovo priuštiti. Ipak, samo ako mu ne smeta što je konačni proizvod baš bezveze. Bez uvrede dečki, ali šta vi hoćete, na šta vi brijete, to bi ja htio znati! Totalna salata, svega tu ima, a nema ničega, zvuči kao da je sve snimano preko kompjutera, ali kako bi to radili neki gažerski bendovi u osamdesetima. To je prava riječ – gaža. Vokal je iritantan. Dobro, da čovjek urla, pjeva, recitira, šapće, bilo šta. Ali ovo nema usporedbe s ničim u najlošijem smislu. Ma, možda taj Miladojka đir, al’ onaj tip poziva bar na ples u nekoj šupi. Gitara je najbolja u ovoj groznoj konkurenciji, malo je elektronički u osamdesetim điru obojana, povremeno žešća pa bi se neki njeni dijelovi mogli svrstati u određeni neo, ali sasvim slučajno, vjerujte mi. Ni po čemu se ne može otkriti da je ovo snimljeno u prošlom stoljeću. Pa čak i Majke zvuče kao iz svog kalendarskog doba pored ovih tipova.

Sve u svemu, vrlo teško za opisati. Jedino što je pogođeno je veza omota i mjuze. Sličice su totalna knjiga iz kemije i fizike za osmi razred. Dao bi vam vrlo rado, jedan al’ dovoljno sam bio zločest u tekstu pa ćete u povijest sa dvojkom. Zbunjen sam još uvijek, pa nek mi neki fan ovog benda objasni album ‘Now, Always, Never’ Srdačno vaš, sada, uvijek, nikad: Corrado Kasunta!

Tvrtko Barišić
tvrtko@monitor.hr

Monitor.hr

Komentariši