“Try to see what you see, try to feel what you feel” 2001 – 2003

[IMG]http://i44.tinypic.com/2qvcqc8.jpg[/IMG]
Koncertna promocija albuma "Queen of the Disco" u klubu CDA u Sarajevu, 2002.

Sikterov album prvijenac "Now, Always, Never" je primio sjajne kritike i odlično je prihvaćen i u medijima i među publikom. Ipak njegov  komercijalni uspjeh je bio neznatan skoro nikakav s obzirom na činjenicu kako je album kvalitetno urađen i ko je sve učestovao u njegovom nastanku. Iako je ta činjenica loše uticala na bend, članovi ipak odlučuju početi s radom na novom albumu, ali s tim da ovaj puta nisu očekivali nikakav komercijalni uspjeh.

Nakon završetka promocije svog prvog albuma po BiH i regionu, članovi Siktera 2001. ponovo ulaze u studio kako bi snimili svoj drugi album. U međuvremenu frontmen benda Enes Zlatar – Bure se zapošljava u centru za savremenu umjetnost Pro.ba u Sarajevu. Album je sniman u MML studiju u Sarajevu, a producirali su ga Bure i mendažer grupe Oliver Dujmović.


Sikter – Need Ya (Live at CDA)

Po završetku snimanja je odlučeno da i ovaj album kao i prethodni objavi Udruženje građana "Bock" pod nazivom "Queen of the Disco". Album je dobio ime po pjesmi "Miss Frisco (Queen of the Disco"), blues legende Johnnya "Guitar" Watsona iz 1978. godine. Za razliku od prvog albuma koji se mogao svrstati u alternative rock, drugi album je u sebi sadržao jako malo rock elemenata dok su funk, soul, disco pa čak i reggae preovladavali ovim albumom.

Objavljivanje albuma je bilo zakazano za proljeće 2002. godine. U međuvremenu bend donosi jednu tešku odluku, a to je da promijene bubnjara. Zbog Farisovih problema s drogom, ostatak benda odlučuje da je vrijeme da on napusti bend. Na mjesto bubnjara dolazi Nedim Zlatar, brat Enesa Zlatara i nekadašnji bubnjar benda Lezi Majmune. Odmah po dolasku, Nedim zajedno sa ostatkom benda se priprema za koncertnu promociju novog albuma "Queen of the Disco" u sarajevskom klubu CDA, 1. marta, 2002. godine. Na tom koncertu je prisustovalo oko 900 ljudi.

Album nije ponovio ni polovinu uspjeha prvog albuma. Kritike su uglavnom bile prosječne, a album je bio prihvaćen među novijom publiku dok stariji fanovi Siktera nisu bili baš oduševljeni albumom. Ipak ono što je oduševilo starije fanove je bila i ta činjenica da se na ovom albumu našla njihova kultna pjesma "Lova do krova". Bend odlučuje promovisati album, nastupima i putem medija. Nekoliko pjesama sa albuma je ostvarilo značajniji uspjeh, a najveći uspjeh je ostvarila pjesma "Shake ‘Em".

[IMG]http://i42.tinypic.com/110ekd0.jpg[/IMG]
Subliminarna poruka iz spota za pjesmu "Shake ‘Em"

Ta pjesma postaje regionalni radijski i televizijski hit. Spot za pjesmu je radila Pro.ba na čelu sa Buretom, a spot kao i pjesma su inspirisani disco muzikom iz sedamdesetih godina. Spot je poznat i po tome da se u njemu pojavljuje eksplicitna subliminarna poruka. Osim ovog spota, bend u saradnji sa Pro.ba snima i spotove za pjesme "Edit (Piaf)", "I Love You Baby" i "Love is an Alien". U spotu za pjesmu "Love is an Alien" se pojavljuju i isječci iz filma "Men in Black II".

Bend održava promotivnu turneju za ovaj album u BiH i regionu. Tokom 2002. i 2003. godine nastupili su na Refract festivalu u Zrenjaninu, muzički koncert teatarskog festivala MESS ‘03, koncertu Blockbuster 2003 u Sarajevu i na dodjeli muzičkih nagrada Davorin 2003 u Zenici kao i na mngobrojnim klupskim koncertima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

[IMG]http://i42.tinypic.com/ejttm1.jpg[/IMG]
Naslovnica albuma "Queen of the Disco"

[IMG]http://i41.tinypic.com/15x1zzk.jpg[/IMG]
Dio postave Siktera: Dragan Rokvić, Nedim Zlatar i Igor Čamo, 2002.


Spot za pjesmu "Edit (Piaf)"

Komentariši