“My music is my sunshine, my music makes me free” 2004 – 2006

[IMG]http://i44.tinypic.com/nycj12.jpg[/IMG]
Sikter na nastupu u Gronigenu, Holandija, 2006.

Krajem 2003. godine, nakon manje pauze, članovi benda Sikter ponovo ulaze u studio kako bi napravili svoj treći album. Ovaj puta zbog obaveza članova benda na ostalim projektima, na ovom albumu su najviše radili frontmen Enes Zlatar – Bure i basista Dragan Rokvić – Rokva. Album je sniman i obrađivan 2004. godine u sarajevskom studiju MML, a djelimično i u studiju Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine.

Kada je album ušao u završnu fazu, Rokvi i Buretu su se priključili i ostali članovi benda koji su unijeli tek nekoliko manjih izmjena u album. Kada je stil na albumu u pitanju ponovo se radilo o muzičkom zaokretu. Ovaj puta je to bio spoj prvog i drugog albuma sa elementima soula i housea. Ujedno na ovom albumu je zastupljeno najviše muzičkih žanrova nego i na jednom drugom Sikterovom albumu. Krajem 2004. godine, album želi objaviti sarajevska izdavačka kuća Gramofon.

Nakon što je dogovorena saradnja sa Gramofonom, članovi benda žele otići još dalje i odlučuju objaviti maxi singl/EP pjesme "Don't You Miss Me" nekoliko mjeseci prije objavljivanja cijelog albuma. Singl je objavljen 27. maja 2005. godine i sadržao je originalnu verziju pjesme sa tri remixa. Remix verzije su uradili sarajevski muzičari Leonardo Šarić pod pseudonimom Edward EQ koji će se kasnije i postati članom Siktera, Nedim Zlatar, bubnjar Siktera, pod pseudonimom Basheskia zajedno sa DJ Ahmaadom i treći remix je djelo Branskog člana dvojca Diskobajagi.


Spot za pjesmu "Don't You Miss Me"

Album "My Music" i zvanično je objavljen 21. augusta 2005. godine. Promocija albuma je održana u SA Clubu, 9. decembra 2005. godine. Nakon dugo vremena Sikter je ponovo je dobio pravu medijsku pažnju, a kritike albuma su bile više nego odlične. Koliko god su prva dva album bila zapsotavljena od javnosti, treći album je sve to nadoknadio i proglašen je kao jedan od najboljih albuma u BiH 2005. godine od strane različitih magazina. Osim u BiH, album je bio veoma zapažen i u regionu pa tako da je Sikter počeo dobivati sve više poziva iz regiona.

Pjesme "My Music" i "Don't You Miss Me" postaju radijski i televizijski hitovi. U međuvremenu se otvara i regionalna MTV stanica pod nazivom MTV Adria pa tako se nakon 10 godina, Sikter ponovo vraća na MTV. A njihovi spotovi su se redovno puštali i na ostalim regionalnim televizijskim muzičkim stanicama poput Balkanmedia.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2wd0t9x.jpg[/IMG]
Sikterov spot za pjesmu "Edit Piaf" na MTV Adria

Snimljena su četiri spota za pjesme sa ovog albuma. Spot za pjesmu "Don't You Miss Me" je snimljen na Igmanu, a u njemu glume Ibrahim Spahić, direktor festivala "Sarajevska zima" i njegov sin Mirsad. Spot za pjesmu "My Music" je snimljen u jednoj od učionica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu i u njemu jedinu ulogu ima Enver Hadžiomerspahić, direktor muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Osim njih napravljeni su i manje emitovani spotovi za pjesme "Talk To Me" i "Open Your Eyes".

U januaru 2006. bend dobiva poziv da učestuje na festivalu Eurosonic 2006 u Groningenu. Na tom festivalu im se pridružuje i njihov nekadašnji član, saksofonista Jan Kooper. Par mjeseci kasnije nastupaju na 20. Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana koji je održan u italijanskom gradu Napulju. Dok 29. jula nastupaju na koncertu MTV EXIT Sarajevo zajedno sa Dubiozom Kolektiv i Asian Dub Foundationom. Bend iste godine također dobiva nagradu Davorin za najbolji spot i to za pjesmu "My Music". Bend 2006. godine dobiva još dva stalna člana Dejana Kajevića – Kaju i Leonarda Šarića – Lea kao back vokale, a povremeno im se priključije i sarajevski DJ Ahmaad.

[IMG]http://i43.tinypic.com/a1u3r7.jpg[/IMG]
Naslovnica albuma "My Music"

[IMG]http://i41.tinypic.com/15ki8w.jpg[/IMG]
Sikter u postavi: Dragan Rokvić, Dejan Kajević, Leonadro Šarić, Nedim Zlatar, Enes Zlatar i Esad Bratović, 2006.


Sikter – My Music (Live at Balkanmedia)

Komentariši