Musiclife: Sikter – Egotrip

                             

U ovom broju magazina, recenziramo novi album sarajevskog benda Sikter po imenu "Ego Trip".

Za početak par tehničkih podataka. "Ego Trip" je četvrti po redu album sarajevskog benda Sikter, benda koji je nastao kao iz rock n roll enciklopedija, dakle incidentom na bini, preotevši instrumente tada teen bendu Regina, koji je nastupao u sklopu Brucoške večeri na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu 1990 godine, rekovši im „sikter!“ te zaprašivši.

"Ego Trip" je može se reći follow up albuma "My Music", svojevrsne fuzije rock i disco muzike, uz upotrebu dosta elektro primjesa. Ipak, Sikter je svirački bend i to se čuje.

Album se po pjesmama može podjeliti žanrovski po pjesmama koje su urađene sa vedrim aranžmanima poput pjesama "Ego Trip", "Edit Piaf III", "Out of Fashion" koja ima perfektan feeling 80-ih, "We re All The Same", melanholičnih "Tonight is Forever (2009)", "Look Inside" te "I ll Be Waiting" koja zvuči kao neki Faith No More-ovski blues.

Tu su za autora ovog teksta ipak najbolje mračnije pjesme rock aranžmana poput u prvom redu pjesme "Wroyle" koja zvuči skoro kao Alice In Chains, brze i žestoke "You Think" gdje se Buretov glas nemože nikako povezati sa glasom na npr. pjesmi "Ego Trip" te pjesma "Just Another Day".

Sve ovo gore navedeno nas navodi na zaključak da u Sikteru ne fali ni inspiracije ni raznih uticaja te da nipošto ne dozvoljavaju da budu u zamci određenog žanra, niti da muziku stvaraju namjenski.

Sve pjesme su na engleskom jeziku, a ruku na srce album ni ne zvuči kao da je sa ovih prostora. Izvrsna produkcija, aranžmani, dinamika u pjesmama koje počnu sasvim tiho i lagano a završe kako reče jedan muzičar „with a powerful creshendo in the end“.

O kvalitetu odsviranog i odpjevanog takođe je teško reći bilo šta loše, Sikter majstorski barata sa suptilnošću kod pjesama disco žanra, a opet su strašno čvrsti i konkretni na žestokim pjesmama.

Da zaključimo, Sikter je prvi BiH bend koji se pojavio na MTV-u 1995 godine i pjesmom "Pain in Brain" i tamo im je i mjesto. Svojim kvalitetom, predanošću muzici, produkciji davno su otišli nekoliko stepenica više u odnosu na ostale, tako da je zaista šteta da ljudi izvan BiH budu uskraćeni za ovako dobar album.

Bend je snimio i dva videa za pjesme "Ego Trip" te "Edit Piaf III". I preporuka, za potpuno iskustvo muzike koju radi i svira Sikter nije dovoljno samo poslušati albume, treba ih pogledati i uživo, nećete se pokajati.

M.Ć.

Musiclife – Pop & Rock Funzine

Komentariši