Ništa bez rifova

Nakon što je dva puta odgađan, konačno je izašao novi album sarajevske grupe Sikter. Četvrto studijsko izdanje pod nazivom Ego trip, najavljeno je pjesmom Line (Edith Piaf 3), za koju je urađen i video spot. Album sadrži deset pjesama i objavljen je u produkciji izdavačke kuće Hayat Production.

Ova grupa u dosadašnjih sedamnaest godina postojanja prošla je kroz mnoge muzičke stilove, od punka do soula, funka i rock'n'rolla. Današnju postavu čine pjevač i klavijaturista Enes Zlatar Bure, basista i pjevač Dragan Rokvić, bubnjar Nedim Zlatar zvani Bašeskija, gitarista Esad Bratović, klavijaturista Igor Čamo, te prateći vokali Dejan Kajević i Leo Šarić.

Na novom, četvrtom albumu zvuk je nešto drugačiji od onoga što je publika mogla čuti na albumima Now, Always, Never, Queen of the Disco ili My Music. Uglavnom preovladava elektronska muzika, ali opet sa prepoznatljivim teškim gitarskim rifovima, čvrstom ritam sekcijom i prodornim klavijaturama.

Glavna ideja benda uvijek je bila svirka uživo, tako da uskoro planiraju koncerte u Bosni i Hercegovini i regionu. Promotivni koncert održan je 19. juna u sarajevskom klubu Cinemas (Sloga). U prepunoj sali kluba napravili su odličnu atmosferu, gdje su, pored pjesama sa novog albuma, goste podsjetili i na neke stare hitove.

Grupa Sikter nastala je 1990. godine. Njen prvi spot za pjesmu Pain in my brain iz 1995. godine je emitovan na MTV-u. Svirali su na milanskom stadionu pred 120.000 ljudi kao specijalni gosti Vasca Rossija, te kao predgrupa na spektakularnom sarajevskom koncertu grupe U2.

(B.P.)

Objavljeno u magazinu START br. 272, 2009-06-30

Komentariši