Rave Against the Machine (2002)

Rave Against the Machine je engleski dokumentarni film snimljen 2002. godine koji govori o sarajesvkoj ratnoj rock sceni. Film je rađen u produkciji londonske kuće Barefoot Films. Režiju, produkciju, kinematografiju i montažu potpisuju četiri čovjeka: James Harvey, Stevan Riley, Richard Rudy i Holly Lubbock.

Iako je u našoj javnosti prošao skoro neopaženo, ovaj film je doživio veliki uspjeh na internacionalnoj sceni. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a među njima je najbitnije izdvojiti National Geographic nagradu za najbolji dokumentarni film 2002. godine. kao i nagradu DIY Hollywood Film Festivala za najbolji dokumentarni film.

Uglavom tematika filma je taj čuveni "rock pod opsadom" tj. način na koji je opstajala ta scena u ratu. Uglavnom u 25 minuta uspjela je stati priča o Radiju ZID kao i priču momaka iz Siktera (Bure, Eso i Faris), Lutve iz benda Lezi Majmune, momaka okupljenih oko grupe Organizacija (.org) te i o budućnosti muzike u BiH.

Uglavnom film govori o nesalomljivom duhu rock muzike kao i ljudi Sarajeva. Film nikoga sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a najviše treba istaći dio o Lutvinoj tragediji. Film ima sjajnu muzičku podlogu, a sastoji se od muzike domaćih bendova Adi Lukovac & Ornamenti, Sikter i Lezi Majmune.

Komentariši